Lämpökartta – näyttävä mutta ongelmallinen visualisointi


Stravan “lämpökartta” (engl. heatmap) näyttää kartalla ne paikat, jossa palvelun käyttäjät ovat liikkuneet eniten. Visuaalisesti lopputulos on nätti kuin mikä, mutta tällaisessa visualisoinnissa piilee pieni ongelma: se on itseäänruokkiva.

Ajatellaan vaikka, että pyöräilijä haluaa etsiä uusia mielenkiintoisia reittejä ajettavaksi. Lämpökartta on mielenkiintoisen näköinen, ja sen perusteella voi päätellä suosituimmat reitit. Ja koska suosittu tarkoittaa varmaankin hyvää, suuntaan pyöräilijä näille urille ja laittaa Stravansa laulamaan. Ja lämpökartta tuolla alueella kuumenee taas pykälän verran.

Mutta entä jos reitti ei ollutkaan mieluisa? “Suositus” lämpöjäljen muodossa on jo syntynyt, eikä sitä välttämättä saa ihan heti palvelusta pois, ellei hoksaa rukata yksityisyysasetuksiaan tai reitin asetuksia oikeaan asentoon. Toisin sanoen suosittu reitti ei välttämättä tarkoitakaan hyvää reittiä. Mukana saattaa myös olla fillarilla kuljettuja työmatkoja, jotka eivät välttämättä harrastelupyöräilyn näkökulmasta ole parhaita mahdollisia.

Näin ollen lämpökartta on pyöräilypaikkojen laadun mittarina ehkä suuntaan antava, mutta kovin epävarma.


blog built using the cayman-theme by Jason Long. LICENSE